- 800 g mouky hladké
- 200 g mouky křemežské celozrnné
- 2 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce cukru
- 0,5 čajové lžičky kmínu
- 2 x pytlík instantního droždí
- asi 750 ml teplé vody
Postup:
Smícháme suché směsi v míse a přidáme teplou vodičku, hezky umícháme kynuté těstíčko. Těstíčko dáme na 30 minut poprvé vykynout do trouby na 50 °C. Připravíme si plech s pečícím papírem a po půl hodině prohněteme těsto pomoučenými rukama a přendáme ho na připravený plech s pečícím papírem. V pokojové teplotě přikryjeme těsto utěrkou a nastavíme troubu na 250 °C. Druhé kynutí pod utěrkou necháme do doby, než se trouba rozehřeje na požadovanou teplotu. Po té vsadíme plech s těstem do trouby na střed výšky trouby. Pečeme 15 minut na 250 °C a během této doby si připravíme do plastového rozprašovače na rostlinky studenou vodu, kterou po uplynutí 15 minut použijeme na postříkání chleba (asi 10x). Ztlumíme teplotu na 200 °C a chléb pečeme ještě dalších 60 minut a každých 15 minut chléb opět stříkneme vodou. Upečený chléb po několika minutách přendáme na dřevěnou mřížku či tři vařečky a necháme ho nepřikrytý vychladnout.
Další recepty najdete pod štítkem recepty, kde v nejstarším příspěvku máte úvodní slovo k receptům.
Autor: Kírtanananda dás
Žádné komentáře:
Okomentovat